COPD Beweegprogramma

COPD Beweegprogramma, Bewegen geeft lucht!

Voelt u zich benauwd bij inspanning, of heeft u snel last van hoestbuien? Dan denkt u misschien dat het goed is om lichamelijke activiteit te vermijden om benauwdheid te voorkomen. Maar dit is niet altijd waar. Wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem hebt (kortweg COPD), is het juist belangrijk dat u beweegt. Want hoe minder u beweegt, hoe meer u klachten toenemen en dan nemen uw mogelijkheden steeds verder af.

Fysiotherapie Hollandscheveld biedt een speciaal oefenprogramma aan voor mensen met COPD. Daarbij begeleidt een fysiotherapeut met deskundigheid op het gebied van COPD u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl en betere conditie.
 
Bewegen met COPD
In het dagelijks leven is COPD vooral een hindernis. U zult wellicht ervaren dat alledaagse activiteiten zoals lopen, traplopen, fietsen, en zelfs de boodschappen doen u steeds slechter afgaan. En dit leidt ertoe dat u wellicht minder beweegt dan goed voor u is.

Een beweegprogramma kan u helpen om deze cirkel te doorbreken. Met een verwijzing kunt u een afspraak maken voor een intake. Tijdens deze intake wordt bepaald of u aan de instroomcriteria voldoet. Verder worden uw beperkingen in kaart gebracht tijdens een gesprek en middels vragenlijsten. Ook worden uw uithoudingsvermogen en kracht getest. Aan de hand van de intake worden de persoonlijke doelstellingen van uw beweegprogramma bepaald.

Inhoud programma
Na de intake volgt u gedurende drie maanden een begeleid trainingsprogramma in groepsverband. U traint 2x per week met mensen met dezelfde klachten en beperkingen, wat u steun en inzicht kan opleveren. Het programma is gericht op verbeteren van kracht, conditie, manier van ademhalen, ontspanning en uitleg over de ziekte. Na deze drie maanden volgt een evaluatie, waarin opnieuw testen worden afgenomen en wordt besproken of uw doelstellingen zijn behaald.

Blijvend resultaat
Het is aan te raden dat u na de behandeling zelfstandig verder gaat met bewegen. Uw fysiotherapeut geeft u hierover advies. U kunt bijvoorbeeld gaan sporten bij een vereniging. Als dat te hoog is gegrepen, is er nog de mogelijkheid om ‘te sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut’ bij Fysiotherapie Hollandscheveld. Hier kunt u op een verantwoorde manier uw conditie op peil houden. (informatie hierover vindt u op deze website onder het kopje “begeleid trainen”)
Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten. Doordat uw zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen. Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U ervaart minder benauwdheid, krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord te bewegen.

Vergoeding
Een groot aantal zorgverzekeraars vergoeden het COPD beweegprogramma. U vindt dit in de polisvoorwaarden van u aanvullende verzekering. Als u complexe klachten heeft, kan een ander behandelprogramma en bijbehorende vergoeding van toepassing zijn. Bekijk hier het overzicht vergoedingen van de diverse verzekeraars.

Aanmelden
Het beweegprogramma is voor mensen met de COPD classificatie Gold I en II. Deze classificatie is afhankelijk van bepaalde testen en wordt bepaald door uw behandelend arts. U hebt een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig om deel te kunnen nemen.

Voor aanmelding of nadere informatie kunt u contact opnemen met Ghita Beltman, zij zal u graag te woord staan.
ghita