Beweegprogramma, na kanker

Beweegprogramma, na kanker. Bewegen geeft een beter leven

Fysiotherapie Hollandscheveld biedt een speciaal oefenprogramma aan voor mensen die hun conditie willen verbeteren na een chemo kuur of bestraling wegens kanker. Daarbij begeleidt een fysiotherapeut met deskundigheid op dit gebied u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl en betere conditie.
 
Bewegen na en met kanker
In het dagelijks leven kunt u na een intensieve behandeling tegen de kanker geconfronteerd worden met een vermindering van uw uithoudingsvermogen. U zult wellicht ervaren dat alledaagse activiteiten zoals lopen, traplopen, fietsen, en andere activiteiten u minder goed afgaan. En dit kan er toe leiden dat u wellicht minder gaat bewegen dan goed voor u is.

Een beweegprogramma kan u helpen om deze cirkel te doorbreken. Met een verwijzing kunt u een afspraak maken voor een intake. Tijdens deze intake wordt bepaald of u aan de instroomcriteria voldoet. Verder worden uw beperkingen in kaart gebracht tijdens een gesprek en middels vragenlijsten. Ook worden uw uithoudingsvermogen en kracht getest. Aan de hand van de intake worden de persoonlijke doelstellingen van uw beweegprogramma bepaald.

Inhoud programma
Na de intake volgt u gedurende drie maanden een begeleid trainingsprogramma in groepsverband. U traint 2x per week met mensen met dezelfde klachten en beperkingen, wat u steun en inzicht kan opleveren. Het programma is gericht op verbeteren van kracht, conditie, ontspanning. Na deze drie maanden volgt een evaluatie, waarin opnieuw testen worden afgenomen en wordt besproken of uw doelstellingen zijn behaald.

Blijvend resultaat
Het is aan te raden dat u na de behandeling zelfstandig verder gaat met bewegen. Uw fysiotherapeut geeft u hierover advies. U kunt bijvoorbeeld gaan sporten bij een vereniging. Als dat te hoog is gegrepen, is er nog de mogelijkheid om ‘te sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut’ bij Fysiotherapie Hollandscheveld. Hier kunt u op een verantwoorde manier uw conditie op peil houden. (informatie hierover vindt u op deze website onder het kopje “begeleid trainen”)
Uw inspanning wordt meestal beloond door een toename van uw uithoudingsvermogen. Doordat hierdoor uw zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen. Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl.

Vergoeding
Een groot aantal zorgverzekeraars vergoeden het beweegprogramma. U vindt dit in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering. Als u complexe klachten heeft, kan een ander behandelprogramma en bijbehorende vergoeding van toepassing zijn. Bekijk hier het overzicht vergoedingen van de diverse verzekeraars.

Aanmelden
Het beweegprogramma is voor mensen die de behandeling tegen kanker afgerond hebben en wordt mede bepaald door uw behandelend arts. U hebt een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig om deel te kunnen nemen.

Voor aanmelding of nadere informatie kunt u contact opnemen met Frans Verstappen, hij zal u graag te woord staan.
frans